MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Kanker van de neus en neusbijholten

Kanker van de neus en neusbijholten ontstaat voornamelijk in de kaakholten en de zeefbeenholten. (zie Aandoeningen van de neus en neusbijholten:SinusitisIllustraties)

Deze vorm van kanker is zeldzaam in Nederland, maar niet in Japan en onder de Bantoebevolking van Zuid-Afrika. De oorzaak van deze vorm van kanker is niet bekend. Wel staat vast dat deze vaker voorkomt bij mensen die regelmatig bepaalde soorten hout- en metaalstof inademen. Chronische sinusitis wordt niet als een oorzaak van deze vorm van kanker beschouwd.

Doordat de tumor in de bijholten ruimte heeft om te groeien, krijgen de meeste mensen pas in een gevorderd stadium symptomen, onder meer pijn, het gevoel alsof de neus verstopt is, dubbelzien, neusbloedingen en loszittende gebitselementen in het kaakbeen onder de betreffende holte. Deze symptomen zijn het gevolg van de druk van de tumor op omliggende weefselstructuren.

Kanker van de neusbijholten wordt behandeld met een combinatie van chirurgie en radiotherapie. Dankzij de recente vooruitgang in de operatietechnieken kunnen tumoren nu in hun geheel worden verwijderd zonder onaangetaste delen van het gezicht (zoals het oog) te beschadigen en kan het uiterlijk beter worden gereconstrueerd. Hoe eerder de kanker wordt behandeld, des te beter de prognose. Maar de overlevingskans is over het algemeen klein. Slechts ongeveer 10 tot 20% van de mensen leeft na het stellen van de diagnose langer dan vijf jaar.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Kanker van de amandelen

Volgende: Kanker van de neus-keelholte

Illustraties
Tabellen
Disclaimer