MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Gezwollen oogleden
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Gezwollen oogleden

Alles wat de ogen irriteert, kan ook de oogleden prikkelen en doen zwellen (ooglidoedeem). De meest voorkomende oorzaak van irritatie is een allergie, waardoor één of beide oogleden kunnen zwellen of rimpelen. Allergische reacties kunnen worden veroorzaakt door cosmetica, stuifmeel of andere deeltjes uit de lucht, metalen als nikkel of door geneesmiddelen die in de vorm van oogdruppels zijn toegediend. De oogleden kunnen ook opzetten als gevolg van steken of beten van insecten, infecties veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels of trichinose, een infectie die door een rondworm wordt veroorzaakt. (zie Parasitaire infecties: Trichinose)

Erfelijk angio-oedeem, een erfelijke aandoening (zie Allergische reacties:Netelroos en angio-oedeemKader), kan aanvallen van gezwollen oogleden veroorzaken. Droge ogen kunnen zowel de oogbol als de oogleden irriteren.

De zwelling verdwijnt vaak als de oorzaak wordt weggenomen en er een koud kompres op de ogen wordt gelegd. Als de zwelling door een allergie wordt veroorzaakt, kan vermijden van het allergeen de zwelling verminderen en de kans op toekomstige aanvallen verkleinen. Antihistaminica kunnen helpen. Een arts kan ook een zalf met corticosteroïden voor het ooglid voorschrijven. Als de angel van een stekend insect of een ander vreemd voorwerp in het ooglid is blijven zitten, dient dit te worden verwijderd. Bacteriële infecties worden met antibiotica behandeld, terwijl schimmelinfecties met een schimmeldodend geneesmiddel worden behandeld. Voor erfelijk angio-oedeem is een specifieke behandeling noodzakelijk.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Entropion en ectropion

Volgende: Ooglidtumoren

Illustraties
Tabellen
Disclaimer