MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Strontje
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Strontje

Een strontje (ook ‘stijg' of ‘hordeolum' genaamd) is een acute infectie van een van de klieren aan of onder de rand van het ooglid.

Een strontje wordt meestal door een stafylokokkeninfectie veroorzaakt. Hierbij ontstaat een abces, dat uiteindelijk vaak doorbreekt, waardoor een kleine hoeveelheid pus vrijkomt. Een strontje duurt meestal twee tot vier dagen. Strontjes ontstaan soms gelijktijdig met, of als gevolg van blefaritis. De meeste mensen krijgen misschien één of twee keer in hun leven een strontje, maar sommigen hebben er regelmatig last van.

Het eerste symptoom is meestal een rode, gevoelige of pijnlijke rand van het ooglid. Vervolgens ontstaat er een kleine ronde gevoelige zwelling. Het oog kan tranen en gevoelig worden voor fel licht en de patiënt heeft het gevoel dat er iets in het oog zit. Meestal blijft de zwelling beperkt tot een klein deel van het ooglid, maar soms kan ook het volledige ooglid gezwollen zijn. Vaak ontstaat er in het midden van de zwelling een kleine gelige plek.

In zeldzame gevallen ontstaat een strontje in één van de dieper gelegen klieren van het ooglid. Dit heet een ‘inwendig strontje' (hordeolum internum). De pijn en andere symptomen zijn bij een inwendig strontje meestal heviger. De pijn, roodheid en zwelling blijven hierbij meestal beperkt tot een zeer klein gebied, vaak bij de rand van het ooglid.

Hoewel ter behandeling van strontjes soms antibiotica worden voorgeschreven, lijken deze weinig te helpen. De beste behandeling is om meerdere keren per dag gedurende tien minuten een warm kompres op het ooglid te leggen en het ooglid vervolgens zacht te masseren. Door de warmte rijpt het strontje sneller, waarna het doorbreekt en leegloopt. Omdat een inwendig strontje vrijwel nooit uit zichzelf doorbreekt, kan het nodig zijn dat de arts het openmaakt om de pus weg te laten lopen. Inwendige strontjes hebben de neiging steeds terug te keren.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Ooglidtumoren

Volgende: Verstopping van de traanbuis

Illustraties
Tabellen
Disclaimer