MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Oppervlakkige keratitis punctata

Bij oppervlakkige keratitis punctata sterven bepaalde cellen aan het oppervlak van het hoornvlies af.

De oorzaak van deze aandoening kan een virusinfectie zijn, een bacteriële infectie (onder andere trachoom) (zie Aandoeningen van het bindvlies en het oogwit: Trachoom), droge ogen, contact met irriterende chemische stoffen, blootstelling aan ultraviolet licht (felle zon, zonnebank, elektrische lasapparaten), irritatie door te lang ingehouden contactlenzen of een (allergische) irritatie door oogdruppels. De aandoening kan ook optreden als bijwerking van bepaalde oraal of intraveneus toegediende medicijnen.

Patiënten met oppervlakkige keratitis punctata hebben meestal last van pijnlijke, tranende en bloeddoorlopen ogen, die overgevoelig zijn voor fel licht. Het zicht kan enigszins wazig zijn. Vaak voelen de ogen branderig of zanderig en lijkt het alsof er iets in het oog is terechtgekomen. Wanneer de aandoening door ultraviolet licht wordt veroorzaakt, verschijnen de symptomen meestal pas na een paar uur en houden ze één tot twee dagen aan. Wanneer de oorzaak een virusinfectie is, kan een lymfeklier bij het oor aan de desbetreffende zijde gezwollen en gevoelig zijn.

De diagnose wordt gebaseerd op de symptomen, op het feit dat de persoon wel of niet is blootgesteld aan één van de bekende oorzaken en op een onderzoek van het hoornvlies met een spleetlamp. (zie Symptomen en diagnose van oogaandoeningen:DiagnoseIllustraties)

De aandoening geneest bij bijna iedereen volledig. Wanneer een virus anders dan herpes simplex of herpes zoster (gordelroos) de veroorzaker is, is behandeling niet nodig en duurt het genezingsproces vaak minder dan drie weken. Wanneer de oorzaak een bacteriële infectie of irritatie door contactlenzen is, worden antibiotica voorgeschreven. Wanneer keratitis door droge ogen is veroorzaakt, kan dit met oogzalf of kunsttranen (oogdruppels die wat betreft samenstelling sterk op traanvocht lijken) effectief worden behandeld. Wanneer de oorzaak blootstelling aan ultraviolet licht is, kan verlichting worden verkregen met antibioticumzalf, oogdruppels die de pupil verwijden (zie Aandoeningen van de oogleden en traanklieren:Entropion en ectropionIllustraties) en een ooglapje. Wanneer keratitis het gevolg is van een reactie op een geneesmiddel of een allergische irritatie door oogdruppels, moet het gebruik van dat middel worden gestaakt.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Keratomalacie

Volgende: Perifere hoornvlieszweer

Illustraties
Tabellen
Disclaimer