MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Herpes-simplex-keratitis

Herpes-simplex-keratitis is een infectie van het hoornvlies veroorzaakt door een herpes-simplex-virus.

Wanneer herpes-simplex-keratitis (herpes-simplex-keratoconjunctivitis (zie Virusinfecties: Infectie met het herpes-simplex-virus)) begint, kunnen de symptomen lijken op die van een lichte bacteriële infectie: de ogen voelen enigszins pijnlijk, gaan tranen, zijn rood en gevoelig voor fel licht. In zeldzame gevallen wordt de infectie ernstiger en zet het hoornvlies op, waardoor het zicht wazig wordt.

Meestal leidt de eerste infectie slechts tot geringe veranderingen van het hoornvlies en verdwijnt deze vanzelf. Soms komt de infectie echter terug en worden de symptomen heviger. Indien de infectie later terugkeert, kan verdere schade aan het hoornvliesoppervlak worden aangericht. Hierdoor kan het hoornvlies ernstig gaan zweren, permanente littekens vertonen en ongevoelig worden voor aanraking. Het herpes-simplex-virus kan ook groei van bloedvaten op het hoornvlies veroorzaken en soms tot een aanzienlijke aantasting van het gezichtsvermogen leiden. Om een herpes-simplex-infectie vast te stellen, onderzoekt de arts het oog met een spleetlamp. (zie Symptomen en diagnose van oogaandoeningen:DiagnoseIllustraties)

In sommige gevallen neemt de arts een monster van het geïnfecteerde gebied om te onderzoeken om welk virus het gaat (viruskweek).

De arts kan een antiviraal middel voorschrijven, zoals trifluridineoogdruppels of vidarabinezalf. Het antivirale middel aciclovir Handelsnaam
Zovirax
Previum
kan oraal worden ingenomen. De behandeling moet zo snel mogelijk worden gestart. Om de genezing te bevorderen, kan het ook nodig zijn dat de oogarts het hoornvlies, nadat het oog is verdoofd, voorzichtig schoonmaakt met een wattenstaafje om de geïnfecteerde en beschadigde cellen te verwijderen.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Droge keratoconjunctivitis

Volgende: Herpes zoster ophthalmicus

Illustraties
Tabellen
Disclaimer