MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Introductie
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Introductie

Het hoornvlies (cornea) en de lens zorgen ervoor dat wordt scherpgesteld op het netvlies (retina), de doorzichtige, lichtgevoelige membraan binnen tegen de achterzijde van het oog. In het bijzonder het middelste gedeelte van het netvlies, ‘gele vlek' of ‘macula' genaamd, heeft een hoge dichtheid van kleurgevoelige fotoreceptorcellen. Deze cellen, de kegeltjes, zorgen voor de scherpste zichtbare beelden en zijn verantwoordelijk voor het centrale gezichtsvermogen. Het randgebied van het netvlies, dat om de macula heen ligt, bevat fotoreceptorcellen die voor het gezichtsvermogen bij geringere lichtsterkten zorgen, maar niet kleurgevoelig zijn: de staafjes. De staafjes zijn verantwoordelijk voor het gezichtsvermogen in het perifere gezichtsveld en in het donker.

De oogzenuw geleidt signalen die door de fotoreceptoren (kegeltjes en staafjes) worden gegenereerd. Elke fotoreceptor is verbonden aan een zeer kleine aftakking die zich bij de oogzenuw voegt. De oogzenuw loopt door tot in de hersenen en is verbonden met neuronen die signalen naar het gezichtscentrum in de hersenen geleiden, waar deze als zichtbare beelden worden geïnterpreteerd.

De oogzenuw en het netvlies zijn rijkelijk voorzien van bloedvaten die voor de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof zorgen. Een deel van deze bloedvaten komt uit het vaatvlies (choroidea), de laag bloedvaten tussen het netvlies en de buitenste witte wand van het oog, het oogwit (de sclera). De centrale netvliesslagader (de andere belangrijke bron van bloed voor het netvlies) bereikt het netvlies vlak bij de oogzenuw en loopt uit in vertakkingen binnen het netvlies.

illustrative-material.figure-short 1

Het netvlies

Het netvlies

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Volgende: Diabetische retinopathie

Illustraties
Tabellen
Disclaimer