MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Macula-pucker
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Macula-pucker

Bij macula-pucker (preretinale fibrose of epiretinale membraan) ontstaat een dunne membraan over het netvlies die het zicht belemmert.

Macula-pucker treedt doorgaans op boven de 50 jaar en komt zeer vaak voor bij mensen ouder dan 75 jaar. Een macula-pucker is een dunne membraan van littekenweefsel die over het netvlies groeit en samentrekt, waardoor het onderliggende netvlies rimpelt.

Bij het ouder worden slinkt het glasachtig lichaam (de geleiachtige substantie in het achterste deel van het oog). Verschillende aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat het netvlies rimpelt, onder andere diabetische retinopathie, uveïtis, loslaten van het netvlies of verwondingen aan het oog.

Symptomen zijn onder meer wazig zien of vervormd zien (rechte lijnen zien er golvend uit). De arts bevestigt de diagnose door met een oftalmoscoop achter in het oog te kijken. Ook een fluoresceïneangiogram kan zinvol zijn.

De meeste patiënten hebben geen behandeling nodig. Als de problemen met het gezichtsvermogen aanzienlijk zijn, kan de membraan chirurgisch worden verwijderd. Deze ingreep kan onder lokale verdoving worden uitgevoerd en duurt gewoonlijk ongeveer 30 minuten.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Loslaten van het netvlies

Volgende: Retinitis pigmentosa

Illustraties
Tabellen
Disclaimer