MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Hypertensieve retinopathie

Hypertensieve retinopathie is een beschadiging van het netvlies als gevolg van een hoge bloeddruk.

Wanneer de bloeddruk hoog wordt, zoals bij hypertensie, kan het netvlies beschadigd raken. Zelfs een lichte hypertensie kan de bloedvaten van het netvlies beschadigen als dit jarenlang onbehandeld blijft. De kleine bloedvaten in het netvlies worden beschadigd, waardoor de wanden dikker worden en de openingen van de bloedvaten nauwer worden. Hierdoor neemt de bloedtoevoer naar het netvlies af. Delen van het netvlies kunnen beschadigd raken doordat de bloedtoevoer onvoldoende is. Naarmate de hypertensieve retinopathie verder voortschrijdt, kan er bloed in het netvlies lekken. Deze veranderingen leiden tot een geleidelijk verlies van het gezichtsvermogen, vooral als ze zich voordoen op de gele vlek, het centrale gedeelte van het netvlies.

Een arts stelt de diagnose wanneer deze met een oftalmoscoop het kenmerkende uiterlijk van het netvlies ziet bij iemand met verhoogde bloeddruk. Wanneer de bloeddruk extreem hoog is, kan de arts soms ook andere veranderingen in het oog zien, zoals het zwellen van de voorzijde van de oogzenuw.

Het doel van de behandeling is het verlagen van de bloeddruk. Wanneer de bloeddruk zo ernstig verhoogd is dat er levensgevaar bestaat, moet vaak direct worden ingegrepen om het gezichtsvermogen te redden en om andere complicaties te voorkomen, zoals een herseninfarct, hartfalen, nierinsufficiëntie of een hartinfarct.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Endoftalmitis

Volgende: Leeftijdgebonden maculadegeneratie

Illustraties
Tabellen
Disclaimer