MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Penistumoren
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Penistumoren

Een penistumor wordt soms veroorzaakt door infecties. Een voorbeeld hiervan is syfilis (zie Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's): Syfilis), waarbij platte roze of grijze tumoren (condylomata lata) kunnen ontstaan. Daarnaast kunnen bepaalde virusinfecties een of meer kleine, stevige, verhoogde knobbeltjes (genitale wratten of condylomata acuminata) of kleine, stevige uitgroeiingen met een indeuking (molluscum contagiosum) veroorzaken.

Huidkanker kan overal op de penis ontstaan, meestal op de eikel, met name aan de basis ervan. Huidkanker op de penis komt in de westerse wereld weinig voor en is nog zeldzamer bij mannen die zijn besneden. De oorzaak van huidkanker op de penis is soms een langbestaande irritatie, meestal onder de voorhuid. Plaveiselcelcarcinoom (zie Huidkanker: Plaveiselcelcarcinoom) komt het meest voor; minder vaak voorkomende vormen van kanker zijn onder meer de ziekte van Bowen (zie Huidkanker: Plaveiselcelcarcinoom) en de ziekte van Paget. (zie Huidkanker: Ziekte van Paget)

Kanker verschijnt meestal eerst als een pijnloos, rood gebied met zweren die wekenlang niet genezen.

Om de diagnose van kanker op de penis te stellen neemt de arts een klein stukje huid weg voor microscopisch onderzoek (biopsie). Om deze vorm van kanker te behandelen verwijdert de arts de tumor en een kleine hoeveelheid aangrenzend normaal weefsel, waarbij hij probeert zoveel mogelijk weefsel van de penis te sparen. Als er veel weefsel wordt verwijderd, kan de penis vaak operatief weer worden hersteld.

De meeste mannen met kleine tumoren die niet zijn uitgezaaid, leven na de behandeling nog vele jaren. De meeste mannen met een tumor die wel is uitgezaaid, overlijden binnen 5 jaar.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Ontsteking van de penis

Volgende: Priapisme

Illustraties
Tabellen
Disclaimer