MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Ziekte van Peyronie
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Ziekte van Peyronie

De ziekte van Peyronie is een fibreuze verdikking waardoor de penis ingekort en vervormd raakt, resulterend in een verkromming van de erectie.

Bij veel mannen vertoont de opgerichte penis een lichte kromming. De ziekte van Peyronie veroorzaakt een ernstiger vervorming. Een ontsteking in de penis leidt tot de vorming van fibreus littekenweefsel waardoor bij erectie verkromming van de penis ontstaat en penetratie moeilijk of onmogelijk wordt. De oorzaak van de ontsteking is echter onbekend.

De erectie kan ten gevolge van deze aandoening pijnlijk zijn. Het littekenweefsel kan zich uitstrekken tot in de zwellichamen (corpora cavernosa), waardoor in het geheel geen erectie meer mogelijk is.

Een lichte kromming of een lichte vorm van de ziekte die het seksuele functioneren niet hindert, hoeft niet te worden behandeld. De ziekte van Peyronie kan na verloop van een aantal maanden spontaan genezen. Geen enkele behandeling is tot nu toe duidelijk succesvol gebleken.

Vitamine E, die werkzaam is bij wondgenezing en de littekenvorming kan beperken, kan via de mond worden ingenomen. Er kunnen injecties met corticosteroïden of verapamil Handelsnaam
Isoptin
Geangin
in het littekenweefsel worden toegediend om ontsteking te verminderen en littekenvorming te beperken. Behandelingen met ultrasone geluidsgolven kunnen de bloedsomloop stimuleren, waardoor verdere littekenvorming kan worden voorkomen. Radiotherapie kan de pijn verlichten, maar vaak verergert hierdoor de weefselbeschadiging. Een operatieve ingreep wordt niet aanbevolen, tenzij de ziekte is verslechterd en de kromming te ernstig is geworden voor geslaagde geslachtsgemeenschap. Een operatie waarbij het litteken wordt weggesneden, kan de ziekte verergeren of leiden tot erectiele disfunctie (impotentie).

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Zaadbalkanker

Volgende: Zwelling van de zaadballen

Illustraties
Tabellen
Disclaimer