MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Torsio testis
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Torsio testis

Torsio testis is een draaiing van een zaadbal om de zaadstreng, waardoor de bloedstroom van en naar de zaadbal wordt geblokkeerd.

Hoewel torsio testis zich op elke leeftijd kan voordoen, komt deze aandoening meestal voor bij mannen tussen puberteit en de leeftijd van ongeveer 25 jaar. Wanneer de zaadstreng of het vlies rond de zaadbal zich afwijkend ontwikkelt, kan torsio testis ook op latere leeftijd optreden. Zonder behandeling sterft de zaadbal meestal af binnen 6 tot 12 uur nadat de bloedtoevoer is afgesneden.

In de zaadbal ontstaan plotseling ernstige pijn en zwelling. De pijn lijkt soms uit de buik afkomstig te zijn, en er kunnen misselijkheid en braken optreden. Een arts heeft soms voldoende aan de klachten van de man en de bevindingen bij lichamelijk onderzoek om de diagnose te stellen. Als alternatief kan de arts met behulp van een scan, meestal door middel van echografie, de diagnose stellen. Aangezien de zaadbal snel kan afsterven, is een spoedoperatie nodig om de zaadstreng te corrigeren. Tijdens deze ingreep worden meestal beide zaadballen vastgehecht om te voorkomen dat dezelfde situatie zich in de toekomst nogmaals voordoet.

illustrative-material.figure-short 1

Wat is torsio testis?

Wat is torsio testis?

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Strictuur van de plasbuis

Volgende: Varicokèle

Illustraties
Tabellen
Disclaimer