MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Liesbreuk
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Liesbreuk

Bij een liesbreuk puilt een deel van de darm door een opening in de buikwand.

Een liesbreuk strekt zich uit tot in de lies en soms zelfs tot in de balzak. De opening in de buikwand kan al vanaf de geboorte aanwezig zijn, maar kan ook later ontstaan.

Een liesbreuk leidt meestal tot een pijnloze uitstulping in de lies of de balzak. Doordat de darm onder invloed van de zwaartekracht heen en weer verschuift, kan de uitstulping groter worden wanneer de man staat en kleiner worden wanneer hij gaat liggen. Soms raakt een deel van de darm ingeklemd in de balzak (incarceratie); hierdoor kan de bloedtoevoer van en naar de darm worden afgesneden (ingeklemde breuk of strangulatie). Een ingeklemde darm kan binnen enkele uren afsterven (gangreneus worden).

Afhankelijk van de omvang van de liesbreuk en het ongemak dat deze veroorzaakt, kan chirurgisch herstel de symptomen ervan verlichten. In geval van een ingeklemde hernia is acuut operatief ingrijpen vereist om de darm uit het lieskanaal te trekken en de opening van het kanaal nauwer te maken zodat de breuk niet opnieuw kan optreden.

illustrative-material.figure-short 2

Wat is een liesbreuk?

Wat is een liesbreuk?

Bij een liesbreuk dringt een darmlis zich door een opening in de buikwand in het lieskanaal. Het lieskanaal bevat de zaadstreng, die bestaat uit de zaadleider, bloedvaten, zenuwen en andere structuren. Voor de geboorte dalen de zaadballen, die in de buik worden gevormd, door het lieskanaal in in de balzak.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Hydrokèle

Volgende: Ontsteking van de penis

Illustraties
Tabellen
Disclaimer