MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Retrograde ejaculatie

Retrograde ejaculatie is een aandoening waarbij het zaad terug de blaas in stroomt, in plaats van naar buiten door de penis.

Bij retrograde ejaculatie blijft het deel van de blaas dat zich gewoonlijk tijdens de ejaculatie sluit (de blaashals) geopend, waardoor het ejaculaat de verkeerde kant op stroomt, de blaas in. Veelvoorkomende oorzaken van retrograde ejaculatie zijn onder meer diabetes, ruggenmergletsel, bepaalde geneesmiddelen en sommige chirurgische ingrepen (waaronder een zware buik- of bekkenoperatie, waarbij transurethrale resectie van de prostaat één van de meest voorkomende oorzaken is).

Een patiënt met retrograde ejaculatie kan nog altijd een orgasme krijgen. Retrograde ejaculatie vermindert echter de hoeveelheid vloeistof die uit de penis wordt gestort; soms komt er helemaal geen vloeistof uit. De aandoening kan tot onvruchtbaarheid leiden, maar is verder niet schadelijk.

Een arts stelt de diagnose van retrograde ejaculatie als hij een grote hoeveelheid sperma aantreft in een urinemonster. Bij de meeste mannen is geen behandeling nodig. Bij ongeveer eenderde van de mannen met retrograde ejaculatie verbetert de aandoening zich na behandeling met geneesmiddelen die de blaashals sluiten (zoals pseudo-efedrine, fenylefrine Handelsnaam
Boradrine
Visadron
, chloorfeniramine, broomfeniramine of imipramine Handelsnaam
Tofranil
). De meeste van deze geneesmiddelen kunnen echter de hartslag en bloeddruk verhogen, wat gevaarlijk kan zijn bij patiënten met hoge bloeddruk of een hartaandoening.

Als onvruchtbaarheid moet worden behandeld en geneesmiddelen niet helpen, kan een arts soms sperma van de patiënt verzamelen voor inseminatie. (zie Vruchtbaarheidsstoornissen: Behandeling)

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Erectiele disfunctie

Volgende: Verminderd libido

Illustraties
Tabellen
Disclaimer