MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Uitwendige geslachtsorganen

De uitwendige geslachtsorganen van de vrouw bestaan uit de schaamheuvel (mons pubis), de grote schaamlippen (labia majora), de kleine schaamlippen (labia minora), de klieren van Bartholin en de clitoris. Het gebied dat deze organen omvat, wordt ‘vulva' genoemd. De uitwendige geslachtsorganen hebben drie hoofdfuncties: toegangsweg voor sperma tot het lichaam, bescherming van de inwendige geslachtsorganen tegen infectieuze organismen en verschaffing van seksueel genot.

De schaamheuvel is een ronde verhoging van vetweefsel die het schaambeen bedekt. In de puberteit raakt de schaamheuvel met haar bedekt. De schaamheuvel bevat talgklieren die feromonen afscheiden. Deze stoffen spelen een rol bij de seksuele aantrekkingskracht. De grote schaamlippen zijn relatief grote, vlezige weefselplooien die de andere uitwendige geslachtsorganen omsluiten en beschermen. Ze zijn te vergelijken met de balzak (scrotum) bij de man. De grote schaamlippen bevatten zweet- en talgklieren, die een vettige afscheiding produceren. Na de puberteit groeit er haar op de grote schaamlippen.

De kleine schaamlippen kunnen in grootte variëren van zeer klein tot wel 5 cm breed. Ze bevinden zich net binnen de grote schaamlippen en omsluiten de uitmonding van de vagina en de urinebuis (urethra). De kleine schaamlippen hebben een roze kleur doordat ze een groot aantal bloedvaten bevatten. Tijdens seksuele stimulatie neemt de bloedtoevoer naar deze bloedvaten toe, waardoor de kleine schaamlippen opzwellen en gevoeliger worden voor stimulatie.

Het gebied waar tussen de vaginale opening en de anus, de grote schaamlippen bij elkaar komen, wordt het ‘perineum' genoemd. De lengte ervan varieert van 2 tot 5 cm. Een lang perineum zal tijdens een bevalling minder snel inscheuren.

De grote schaamlippen en het perineum zijn met hetzelfde soort huid bedekt als de rest van het lichaam. De huid is dik, droog en soms schilferig. De kleine schaamlippen daarentegen zijn met slijmvlies bekleed. Het oppervlak hiervan wordt vochtig gehouden doordat er vocht lekt uit de bloedvaten (transsudatie) en door talgafscheiding.

De opening naar de vagina wordt de ‘introïtus' genoemd. Via de vaginale opening wordt bij geslachtsgemeenschap de penis ingebracht en kan menstruatiebloed en vaginale afscheiding wegvloeien. De vaginale opening is tijdens de bevalling ook de doorgang voor een baby. De opening van de urinebuis, waardoor urine vanuit de blaas naar buiten wordt afgevoerd, is gelegen boven en voor de vaginale opening.

De clitoris, die zich tussen de kleine schaamlippen bevindt, is een kleine uitstulping, te vergelijken met de glans van de penis bij de man. De clitoris is, evenals de penis, zeer gevoelig voor seksuele stimulatie en kan opzwellen. Stimulatie van de clitoris kan tot een orgasme leiden.

illustrative-material.figure-short 1

Uitwendige geslachtsorganen bij de vrouw

Uitwendige geslachtsorganen bij de vrouw

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Puberteit

Illustraties
Tabellen
Disclaimer