MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Gevolgen van ouder worden

Rond de menopauze (zie Menopauze: Introductie) vinden in snel tempo veranderingen in de geslachtsorganen plaats. De menstruele cyclus stopt en de eierstokken produceren geen oestrogeen meer. Na de menopauze wordt het weefsel van de kleine schaamlippen, clitoris, vagina en urinebuis dunner (atrofie). Dit kan chronische irritatie, droogte en afscheiding uit de vagina tot gevolg hebben. Er bestaat een groter risico van vaginale infecties. Ook worden na de menopauze de baarmoeder, eileiders en eierstokken kleiner.

Bij het ouder worden neemt de hoeveelheid spier- en bindweefsel af. Dit geldt ook voor de spieren, banden en andere weefsels die de blaas, baarmoeder, vagina en endeldarm ondersteunen. Hierdoor kunnen deze organen verzakken (prolaps), wat soms problemen bij het urineren, verlies van de controle over urinelozing of stoelgang (incontinentie) of pijn tijdens geslachtsgemeenschap veroorzaakt.

Doordat er minder oestrogeen aanwezig is om de melkgangen te stimuleren, nemen de borsten in omvang af en kunnen ze gaan hangen. Het bindweefsel dat de borsten ondersteunt, neemt ook af, waardoor het hangen wordt verergerd. Bindweefsel in de borsten wordt door vet vervangen, waardoor de borsten slapper worden.

Ondanks deze veranderingen genieten veel vrouwen na de menopauze meer van seks, mogelijk omdat ze niet meer zwanger kunnen worden. Bovendien blijven de eierstokken na de menopauze mannelijke geslachtshormonen maken. Mannelijke geslachtshormonen zorgen ervoor dat de zin in seks blijft, vertragen het verlies van spierweefsel en dragen bij aan een algeheel gevoel van welzijn.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Introductie

Volgende: Inwendige geslachtsorganen

Illustraties
Tabellen
Disclaimer