MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Mastopathie
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Mastopathie

Mastopathie wordt door pijnlijke borsten, cysten en goedaardige gezwellen gekenmerkt.

De meeste vrouwen hebben enkele knobbeltjes in de borsten, meestal aan de buitenkant van het bovenste deel, dicht bij de oksel. Ongeveer 10% van de vrouwen in Nederland heeft last van dergelijke knobbeltjes, samen met pijnlijke borsten en borstcysten. Deze aandoening wordt ‘mastopathie' genoemd.

Normaal fluctueren de spiegels van de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron tijdens de menstruele cyclus. Wanneer de spiegels stijgen, worden de melkklieren en -gangen groter en houden de borsten vocht vast. Zodra de spiegels dalen, worden de borsten weer normaal. Deze schommelingen verklaren deels waarom de borsten in een bepaalde fase van elke menstruele cyclus groter en gevoeliger zijn. Mastopathie kan het gevolg zijn van herhaalde stimulatie door deze hormonen.

Bij vrouwen met mastopathie kan het gebied dat knobbeltjes bevat zich uitbreiden, wat een zwaar gevoel, ongemak, gevoeligheid bij aanraken of een brandende pijn kan veroorzaken. De symptomen worden na de menopauze meestal minder. Mastopathie kan het risico van borstkanker licht verhogen. Bij deze aandoening kan borstkanker ook vaak moeilijker worden ontdekt.

De knobbeltjes kunnen worden verwijderd en er kan een biopsie worden uitgevoerd. Soms worden cysten leeggezogen, maar vaak komen ze terug. Een specifieke behandeling bestaat niet en is ook niet nodig.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Fibroadenomen

Illustraties
Tabellen
Disclaimer