MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Eileiderkanker

De eileiders lopen van de eierstokken naar de baarmoeder. In minder dan 1% van alle gevallen van gynaecologische kanker betreft het eileiderkanker. Kanker die de eileiders aantast, is meestal niet in de eileiders ontstaan, maar vanuit de eierstokken uitgezaaid. Eileiderkanker komt het meest voor bij vrouwen tussen 50 en 60 jaar. Soms lijkt er een verband te bestaan met onvruchtbaarheid.

In meer dan 95% van alle gevallen van eileiderkanker is er sprake van adenocarcinomen, die uit kliercellen ontstaan. In enkele gevallen gaat het om sarcomen, die uit bindweefsel ontstaan. Eileiderkanker verspreidt zich op vrijwel dezelfde manier als eierstokkanker.

Symptomen en diagnose

Symptomen zijn onder andere vage buikklachten, een opgeblazen gevoel en pijn in het bekkengebied of de buik. Sommige vrouwen hebben een waterige of bloederige afscheiding. Meestal wordt in het bekken een gezwel gevonden.

De arts stelt de diagnose door de eileiders en de omringende weefsels te inspecteren door een dunne kijkbuis (laparoscoop) die via een kleine insnijding vlak onder de navel in de buikholte wordt gebracht of door het gezwel operatief te verwijderen. Ook worden biopsieën van de omringende weefsels verricht.

Prognose en behandeling

De prognose is dezelfde als voor vrouwen met eierstokkanker. De behandeling bestaat vrijwel altijd uit verwijdering van de baarmoeder (hysterectomie) en verwijdering van de eierstokken en eileiders (salpingo-oöforectomie), naastgelegen lymfeklieren en omringende weefsels. Na de operatie is meestal chemotherapie nodig (dezelfde als bij eierstokkanker). Bij sommige vormen van eileiderkanker is radiotherapie zinvol. Bij kanker die zich naar andere delen van het lichaam heeft uitgezaaid, verbetert de prognose als zo veel mogelijk van de kanker wordt verwijderd.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Eierstokkanker

Volgende: Mola hydatidosa

Illustraties
Tabellen
Disclaimer