MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ
In dit onderwerp
Syndroom van Rett
Naar boven

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Syndroom van Rett

Het syndroom van Rett is een zeldzame erfelijke aandoening bij meisjes die problemen veroorzaakt met sociale interacties en tot verlies van taalvaardigheden en repeterende handbewegingen leidt.

Een meisje met het syndroom van Rett lijkt zich normaal te ontwikkelen tot ergens tussen de 5 en 48 maanden. Wanneer de aandoening begint, groeit haar hoofd langzamer en gaan haar taalvaardigheden en sociale vaardigheden achteruit. Gewoonlijk vertoont ze ook repeterende handbewegingen die doen denken aan handen wassen of wringen. Doelgerichte handbewegingen kan ze niet meer maken, lopen gaat moeizaam en ze maakt onhandige bewegingen met de romp. Er ontstaat geestelijke ontwikkelingsachterstand, die meestal ernstig is.

Soms treedt op de late kinderleeftijd en tijdens de vroege adolescentie enige spontane verbetering van de sociale interactie op, maar de taal- en gedragsproblemen verergeren. De meeste meisjes met het syndroom van Rett hebben volledige verzorging en speciaal onderwijs nodig. Genezing is niet mogelijk.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Syndroom van Asperger en PDD-NOS

Illustraties
Tabellen
Disclaimer