MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Dierenbeten

Hoewel ieder dier kan bijten, zijn de meeste beten bij mensen te wijten aan honden en in mindere mate aan katten. Honden veroorzaken de meeste beten doordat ze populaire huisdieren zijn, die hun baas en hun territorium bewaken. Jaarlijks overlijden in de Verenigde Staten ongeveer tien tot twintig mensen aan hondenbeten. Meestal betreft het kinderen. Katten verdedigen hun territorium niet en bijten voornamelijk wanneer mensen ze om wat voor reden dan ook vasthouden of tussenbeide komen bij een gevecht tussen katten. Paarden, koeien en varkens bijten zelden, maar door hun grootte en kracht kunnen de verwondingen wel ernstig zijn. Beten door wilde dieren komen weinig voor.

Hondenbeten zijn meestal herkenbaar aan het rafelige, gescheurde uiterlijk van de wond. Kattenbeten veroorzaken diepe prikwonden, die vaak geïnfecteerd raken. Geïnfecteerde beten zijn pijnlijk en zien er opgezwollen en rood uit. Hondsdolheid (rabiës (zie Infecties van de hersenen en het ruggenmerg: Hondsdolheid (rabiës))) kan worden overgebracht door dieren (meestal door vleermuizen) die door het rabiësvirus zijn geïnfecteerd. Aangezien huisdieren in Nederland worden ingeënt, komt hondsdolheid in Nederland zelden voor.

Behandeling

Nadat eerst de gebruikelijke spoedeisende hulp is verleend (zie Spoedeisende hulp: Verwondingen), moeten slachtoffers van dierlijke beten onmiddellijk worden gezien door een arts. Indien mogelijk moet het bewuste dier door de eigenaar worden opgesloten. Als het dier los rondloopt, moet het slachtoffer niet proberen om het dier te vangen. Een arts reinigt de dierlijke beet met een steriele zoutoplossing (fysiologisch zout) of met water en zeep.

Soms wordt weefsel langs de wondrand weggehaald (debrideren), vooral als het weefsel fijngedrukt of gerafeld is. Beetwonden aan het gezicht worden operatief gesloten (gehecht). Kleine wondjes, prikwonden en beetwonden aan de handen worden echter niet gehecht. De lokale behandeling bestaat dan uit enkele dagen nat verband. Antibiotica worden oraal gegeven om een infectie te voorkomen. Bij geïnfecteerde beten is het soms nodig intraveneus antibiotica toe te dienen.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Beten van teken en mijten

Volgende: Insectenbeten

Illustraties
Tabellen
Disclaimer