MERCK MANUAL MEDISCH HANDBOEK
Tips voor betere resultaten
ABCDEFGHI
JKLMNOPQR
STUVWXYZ

Sectie

Hoofdstuk

Onderwerp

Steken van schorpioenen

Steken van de Noord-Amerikaanse schorpioenen zijn zelden ernstig. Ze veroorzaken meestal pijn, zeer lichte zwelling, gevoeligheid bij aanraking en een warm gevoel in het wondgebied. De steek van Centruroides exilicauda, een schorpioen die in Arizona en New Mexico en op de westoever van de Coloradorivier voorkomt, is echter veel giftiger. De steek is pijnlijk en veroorzaakt soms een verdoofd of tintelend gevoel in het gebied rond de steek. Ernstige symptomen komen vaker voor bij kinderen en bestaan uit abnormale bewegingen van hoofd, ogen en nek, toegenomen speekselproductie, transpiratie en rusteloosheid. Bij sommige mensen ontstaan onwillekeurige spiersamentrekkingen. Er kunnen ademhalingsproblemen ontstaan.

De steken van de meeste Noord-Amerikaanse schorpioenen vereisen geen speciale behandeling. De pijn vermindert door ijs op de wond te leggen. Een zalf met een corticosteroïde heeft hetzelfde effect. Bij steken van Centruroides exilicauda die ernstige symptomen veroorzaken is het soms nodig om kalmerende middelen als midazolam Handelsnaam
Dormicum
intraveneus toe te dienen. Het tegengif tegen steken van Centruroides exilicauda brengt snel verlichting van symptomen, maar kan ook een ernstige allergische reactie of serumziekte veroorzaken. Het tegengif is uitsluitend in Arizona beschikbaar.

Laatste volledige inspectie/herziening februari 2003

Naar boven

Vorige: Steken van bijen, wespen, horzels en mieren

Illustraties
Tabellen
Disclaimer